Predgovor

U ovom blogu — zapravo, nečemu što je kratka knjiga, ali objavljujem u formi bloga na internetu — bih htio objavljivati svoja razmišljanja. Sebe smatram skeptikom. Nisam skeptičan samo prema religiji, već i prema popularnim teorijama zavjere (npr. mnoge teorije koje su se pojavile sa svjetskom ekonomskom krizom) kao i prema različitim "alternativnim metodama", "duhovnosti", "duhovnom liječenju", "bioenergiji", "karmi" i sličnim stvarima.

Biti skeptičan ne znači unaprijed odbacivati nešto kao besmisleno. Bar za mene, biti skeptičan znači prilaziti svakoj tvrdnji s nekim odmakom i pokušati biti bez predrasuda za ili protiv. To je vrlo teško, pogotovo u društvu, kao što je hrvatsko, koje je često prožeto "neupitnim istinama" i vrlo emotivnim uvjerenjima, a osim toga o mnogim stvarima se nikad ne raspravlja, već se mnogo toga uzima "zdravo za gotovo".

Mnogo je literature o skepticizmu; jedna od najboljih je knjiga pokojnog Carla Sagana Svijet progonjen demonima: znanost kao svijeća u mraku, koja se može pronaći i na internetu (ali vam svakako preporučam da je kupite).

Zahvalan sam na svim komentarima i kritikama. Pokušat ću odgovoriti na kritike što bolje mogu, a ispravit ću sve greške koje će se neizostavno naći u mom tekstu.

Zagreb, listopad 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar